1 Ekim 2020 Perşembe

 



                KARAVANLA TÜRKIYE TURU:

                Bolum 3.

                ELAZIĞ-KARS-ARDAHAN:

        Malatya'da ücretli de olsa karavanla konaklayacak güvenli bir yer yok. Önceden internetde baktığım “Beydağı Tabiat Parkı”nda karavanla kalındığı yazıyordu. Ancak kapısına geldiğimizde hüsrana uğradık. Özel sektöre satılmış, ve karavanla gecelemek yasakmış. Sadece günübirlik piknikçilere izin (ücretli) veriliyormuş. Bize “Turgut Özal Tabiat Park”ını önerdiler. Oraya gittiğimizde cok kalabalık piknikçiler ve mangalcılarla doluydu, gece konaklamak yaşadı ve ayrıca bize pek guvenli gelmedi.

Malatya girişinde Shell benzin istasyonuna parkedip orada geceledik. Güvenli, rahat kalınabilir.

Malatya yolunda Kömürhan köprüsü görmeye değer.



Yolda çay ve süt mısır molası

Kömürhan koprusu

Malatyadaki olayın benzerini Elazig’da da yaşadık. “Hazar gölü tabiat parki” ozel sektöre satılmış, otel ve tatil köyü olarak çalışıyor. Karavanla gecelemeye izin verilmiyor. Biz de, Mavi Göl Restoran sahibinden izin alarak “Baraka Kafe”nin bahçesinde konakladık. (Bu işletme de ayni kişiye ait. ) Konakladığımız yer göl manzaralı, harika bir yerdi. Öğleden sonra Elazığ çarşıyı ve Harput’u gezdik.



Eski kilise

Harput Kalesi


Harput Kalesinden şehir manzarası

Ulu Camii

Beş kafalı ağaç

Balak Gazi

Arap Baba Türbesi

Harput Kalesi

Akşam, arkadasım,kardeşim Özel Hayat Hastanesinin sahibi Urolog Op.Dr Erduran Gür ile Mavi Göl restoranda hem tatlı bir sohbetimiz oldu, hem de anılarımızdan bolca konuşarak nostalji yaptık. Güzel bir akşamdı. 





Elazığ’dan Bingöl, Çat, Erzurum, Sarıkamış yolundan Kars’a geldik. Geldiğimizde akşam olmuştu. Kars girişinde Opet Benzin istasyonunda konakladık. Personel cok ilgili ve sıcakkanlı davrandı, kendilerine teşekkür ediyorum.

Not: Doğu Anadoluda  karavanla tek  geziyorsaniz,, ücretli de olsa konaklayacak yer yoksa, en güvenli yerler alanı geniş olan petrol istasyonlari…

                       Bingol-Erzurum arasi
Erzurum'da Cağ Kebap yenir

Dadaş çayı içilir

Selim,Kars'a geldiğimizde hava çok soguktu.

KARS

Görülmesi gereken yerler: Kars kalesi, Ani harabeleri, Çarsi… Bu yerleri daha önceki gezilerimizde bahsettiğimiz için burada fotograf koymadim. Kars’a gelirseniz kaz eti yemeyi unutmayin. En uygun zaman kış aylari ve kar yağdiktan sonraki dönem…

ARDAHAN 

Burada görülecek cok fazla yer yok. Kura nehri kenari, Susuz şelalesi, Çıldır gölü, Çıldır Şeytan kalesi, Posof ve Türkgözü Sınır kapısı(giderken manzara)… Ardahan’da et çok lezzetli, Ardahan döneri muhakkak yeyin. Adres: Şehir merkezi Karadeniz Lokantasi yada Şavşat'a doğru çıkışta köprüyü geçince solda Lezzet-i Kür.











4

Posof, Ardahan Merkezden 74 km doguda dağın yamacinda küçük bir kasaba. Fasulyesi, tereyagi ve balı ile ünlü. Gürcistan transit yolu uzerinde, Türkgözü sınır kapisi bu ilce sinirlarinda.

Çıldır, Ardahan'a bağlı, Gölü kış aylarinda donuyor, göl balığının özellikle kış aylarinda daha  lezzetli oldugunu soylediler . Biz yemedik.





29 Eylül 2020 Salı

 


           

                    KARAVANLA TURKIYE TURU:

                    (Bolum 2)

                    HATAY

                    18 eylul-20 eylul 2020


HATAY  ,(ANTAKYA)

 

Covid 19 yogunlugu nedeniyle Mersin sehir merkezine girmedik. Adana’da da maskeli olarak kisa bir sehir turu attiktan sonra Iskenderun’a ve konaklayacagimiz Konacik’da Orient kampinge doğru  hareket ettik.  Iskenderun’da yemek için sahildeki Beyaz Saray Restorani tavsiye ederim. Iskenderun temiz, modern gorunumlu, sahili güzel olan bir sehir. Begendik.

 

Tas kopru ve Sabanci Camii

 

                                                          Tip ve Dis Hekimligi Muzesi

                                            Saat kulesi

                                                            Yoresel kiyafet

                                       

                                            Taskopru ve Seyhan nehri


                                                                Ulu Camii

Orient kamping, Iskenderun merkezden 45 km güneyde, Arsuz,dan sonra Konacik da bir kamp alani. Deniz kenarinda değil. Ancak yeşillikler içinde, bol agacli, bungalovlari olan, cadir kurmaya ve karavanla kalmaya izin verilen bir yer.Isletmeci Can Erdogan cok sicakkanli, sohbeti seven, ayni zamanda motorcu olan bir kardeşimiz. Burada tanistigimiz Laz Umit kardeşimi de anmak istiyorum. Cok pratik zekasi olan ve elinden her is gelen, sifirdan motosiklet yapan karavan yapan Of’lu kardeşim.Dogaperestlerin seveceği, ancak dört tarafi duvarli odalari olan yerlerde tatil yapmayi seven, bortu böcekden korkan kişilerin sevmeyeceği bir yer.Biz sevdik.








Hatay’da görülecek yerler o kadar cok ki, ben burada sadece gördüklerimden bahsedecegim. Ancak bu bölgeye bir kez daha gelmeyi düşünüyorum. Lezzetli yemek cesitleri de bol. Zaten Antakya mutfagi denilince herkesin agzinin suyu akiyor .

 Gordugumuz yerler. Musa daği ve agaci, Ab-i hayat, Vakifli koyu,  Titus tüneli, Besikli magarasi, Hatay arkeoloji müzesi, St Pierre kilisesi, Muze Otel, Harbiye selalesi.

 Konacik’dan Antakya’ya sahil yolundan ve Samandagindan gittik.  Ilk 15-20 km cok dar ve virajli koy ve orman yolu. Manzara harika. Daha sonra yol duble ve güzel bir asfalt olarak karsiniza cikiyor. Daha da güzel yani, sag  tarafta cok güzel bir bisiklet yolu yapilmis. Ve bu yol 30-35 km kadar devam ediyor. Konustugum o yörenin insanlari, dunyanin en uzun sehirlerarasi bisiklet yolu dediler, ben kesin bilmiyorum, arastirmadim. Ayrica bana virajlarindan ve ucurumlarindan dolayi yolun cok tehlikeli olduğunu söylediler ancak ben fazla tehlike görmedim ayrica bu yolda araç sürmek bana keyif verdi. Bana gore, burada en ciddi tehlike ozellikle kişin yağmurlu havalarda yola kayalarin düşme tehlikesi, buna onlem almalilar.  Yol boyu manzara  mükemmeldi

Musa agaci cok yasli bir cinar agaci, gövdesi cok kalin. Onemi,  Musa Peygamberle Hizir Peygamberin burada oturup dinlenmesi, Musa peygamberin dinlenirken eğilip su içmesi (ab-i hayat) , bu sirada yere koyduğu asanin filizlenip yaprak acmasi ve daha sonra da bu agacin olusmasi efsanesinden gelmektedir. Vakifli koyu, bir ermeni koyu, Koyde yasayan kerkes ermeni. Cami yok, Kilise var, hiristiyan mezarligi var. Koy  yollari ve binalar son derece temiz ve duzenli. Buraya gelirseniz kilisenin yaninda koy kooperatifinden lokal sarap, bittim sabunu, ve lokal urunler almayi unutmayin. Gorulmeli.




















Diger tarihi yerleri burada yazmıyorum. Ilgilenenler, bk.Google. Sadece St Pierre Kilisesinin bir mağara kilise olduğunu ve buranin hiristiyanligin ilk kilisesi olduğunu bizlere soylediklerini yazmakla yetiniyorum.

 Antakya’da ne yenir? Antakya mutfagi o kadar zengin ki, herseyin tadina bakmak için daha uzun zaman gerekiyor. (Yine geleceğiz J )Biz tercihimizi  Carsida POC LOKANTASIndan yana, ve yemek tercihimizi de “tepsi kebap ve kagit kebap” dan yana kullandik. Cok lezzetliydi, fiyatta cok makuldü. Kunefe tercihimizi de Cinaralti Kunefeci Yusufdan yana kullandik. Kunefe lezzetini başka künefecilerde de bulabilirsiniz, belki de daha lezzetlisini. Bu arada Dionysos sarap evini de ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.