29 Eylül 2020 Salı

 


           

                    KARAVANLA TURKIYE TURU:

                    (Bolum 2)

                    HATAY

                    18 eylul-20 eylul 2020


HATAY  ,(ANTAKYA)

 

Covid 19 yogunlugu nedeniyle Mersin sehir merkezine girmedik. Adana’da da maskeli olarak kisa bir sehir turu attiktan sonra Iskenderun’a ve konaklayacagimiz Konacik’da Orient kampinge doğru  hareket ettik.  Iskenderun’da yemek için sahildeki Beyaz Saray Restorani tavsiye ederim. Iskenderun temiz, modern gorunumlu, sahili güzel olan bir sehir. Begendik.

 

Tas kopru ve Sabanci Camii

 

                                                          Tip ve Dis Hekimligi Muzesi

                                            Saat kulesi

                                                            Yoresel kiyafet

                                       

                                            Taskopru ve Seyhan nehri


                                                                Ulu Camii

Orient kamping, Iskenderun merkezden 45 km güneyde, Arsuz,dan sonra Konacik da bir kamp alani. Deniz kenarinda değil. Ancak yeşillikler içinde, bol agacli, bungalovlari olan, cadir kurmaya ve karavanla kalmaya izin verilen bir yer.Isletmeci Can Erdogan cok sicakkanli, sohbeti seven, ayni zamanda motorcu olan bir kardeşimiz. Burada tanistigimiz Laz Umit kardeşimi de anmak istiyorum. Cok pratik zekasi olan ve elinden her is gelen, sifirdan motosiklet yapan karavan yapan Of’lu kardeşim.Dogaperestlerin seveceği, ancak dört tarafi duvarli odalari olan yerlerde tatil yapmayi seven, bortu böcekden korkan kişilerin sevmeyeceği bir yer.Biz sevdik.








Hatay’da görülecek yerler o kadar cok ki, ben burada sadece gördüklerimden bahsedecegim. Ancak bu bölgeye bir kez daha gelmeyi düşünüyorum. Lezzetli yemek cesitleri de bol. Zaten Antakya mutfagi denilince herkesin agzinin suyu akiyor .

 Gordugumuz yerler. Musa daği ve agaci, Ab-i hayat, Vakifli koyu,  Titus tüneli, Besikli magarasi, Hatay arkeoloji müzesi, St Pierre kilisesi, Muze Otel, Harbiye selalesi.

 Konacik’dan Antakya’ya sahil yolundan ve Samandagindan gittik.  Ilk 15-20 km cok dar ve virajli koy ve orman yolu. Manzara harika. Daha sonra yol duble ve güzel bir asfalt olarak karsiniza cikiyor. Daha da güzel yani, sag  tarafta cok güzel bir bisiklet yolu yapilmis. Ve bu yol 30-35 km kadar devam ediyor. Konustugum o yörenin insanlari, dunyanin en uzun sehirlerarasi bisiklet yolu dediler, ben kesin bilmiyorum, arastirmadim. Ayrica bana virajlarindan ve ucurumlarindan dolayi yolun cok tehlikeli olduğunu söylediler ancak ben fazla tehlike görmedim ayrica bu yolda araç sürmek bana keyif verdi. Bana gore, burada en ciddi tehlike ozellikle kişin yağmurlu havalarda yola kayalarin düşme tehlikesi, buna onlem almalilar.  Yol boyu manzara  mükemmeldi

Musa agaci cok yasli bir cinar agaci, gövdesi cok kalin. Onemi,  Musa Peygamberle Hizir Peygamberin burada oturup dinlenmesi, Musa peygamberin dinlenirken eğilip su içmesi (ab-i hayat) , bu sirada yere koyduğu asanin filizlenip yaprak acmasi ve daha sonra da bu agacin olusmasi efsanesinden gelmektedir. Vakifli koyu, bir ermeni koyu, Koyde yasayan kerkes ermeni. Cami yok, Kilise var, hiristiyan mezarligi var. Koy  yollari ve binalar son derece temiz ve duzenli. Buraya gelirseniz kilisenin yaninda koy kooperatifinden lokal sarap, bittim sabunu, ve lokal urunler almayi unutmayin. Gorulmeli.




















Diger tarihi yerleri burada yazmıyorum. Ilgilenenler, bk.Google. Sadece St Pierre Kilisesinin bir mağara kilise olduğunu ve buranin hiristiyanligin ilk kilisesi olduğunu bizlere soylediklerini yazmakla yetiniyorum.

 Antakya’da ne yenir? Antakya mutfagi o kadar zengin ki, herseyin tadina bakmak için daha uzun zaman gerekiyor. (Yine geleceğiz J )Biz tercihimizi  Carsida POC LOKANTASIndan yana, ve yemek tercihimizi de “tepsi kebap ve kagit kebap” dan yana kullandik. Cok lezzetliydi, fiyatta cok makuldü. Kunefe tercihimizi de Cinaralti Kunefeci Yusufdan yana kullandik. Kunefe lezzetini başka künefecilerde de bulabilirsiniz, belki de daha lezzetlisini. Bu arada Dionysos sarap evini de ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.













 

KARAVANLA TURKIYE TURU:

Bolum 1:

(Soke-Mersin arasi)

10 eylul-18 eylul 2020 .

   10 eylul 2020 de Soke’den hareket ettik. Karavanimiz Ortiz 3.90 cekme karavan. Ceken aracimiz Honda CRV. Aydin, Karacasu, Tavas,Serinhisar, Korkuteli, Antalya üzerinden Alanya Incekum Orman Kampina aksam saatlerinde geldik.Karacasu ilce sinirlarinda Afrodisias antik kenti ilgilenenler için görülmesi gereken bir yer. Serinhisar, Denizli-Antalya yolu üzerinde,leblebi ve nohutu ile unlu. Burada leblebi, nohut unu ve nohut kurabiyesi aldik. Incekum Orman kampi, Orman Bakanligina bagli, deniz kenarinda bir kamp alani. Karavan ucreti elektrik dahil 70 TL.

                                            Yola cikarken
                                            Yolda cay molasi
                                             Incekum orman kampi
                                            Yolda rampada mazot bitince.. :)
Incekum orman kampi2

                                                 Incekum orman kampi3

                                                    Incekum orman kampi4

ALANYA

Gorulmesi gereken yerler: Alanya kalesi, Kizil kule, Tersane, Sapadere kanyonu, Kleopatra plaji.

(Bu yerlerle ilgili detayli bilgiler Google de mevcut olduğundan burada uzuca yazmak istemedim. Ilgilenenler oradan bakabilir

                                            Kuleden goruntu1

                                           Kuleden goruntu2

Kule 

                                             Kule, icerden goruntu

                                            Tersane  onu

Tersane1

Tersane2

Sapadere selalesi

Sapadere kanyonu1


GAZIPASA

Sahilde Selinus antik kenti ve kalesi mevcut. Kalenin batisinda kalan sahil kesimi Belediye tarafından plaj ve yeşil alan olarak düzenlenmiş , cok güzel kafeler var.Karavanla konaklamak için cok uygun ve ücretsiz. Halka acik bir alan olmasina rağmen tuvaletleri temiz. Sadece yoldan cok sayida araç geçmesinden dolayi geceleri biraz ses oluyor.

Selinus kalesinin doğu tarafında deniz kenarinda doğal havuzlar ve kayaliklar var. Belediye burada da karavancılar için yer düzenlemiş. Temiz WC dus var. Elektrik yok. Karavancilara onerecegim güzel bir konaklama alani. Denize girmek için cok uygun değil, kayalık ve dalgali. Ancak sessiz, sakin,insana huzur veren bir yer.

Gazipasadan 24 km doğuda delik deniz ve kral koyu ile muz bahçeleri kesinlikle görülmeli. Buraya, Gazipasadan 18 km doğuya  giderek geldiğiniz Guneykoy’den saga saparak, 6 km kadar dar ve virajli orman yolundan gidilerek ulasiliyor. Karavan büyükse yada çekme karavan ise, araç yada motosiklet ile gitmenizi tavsiye ederim. Biz çekme karavanimizi yol ayriminin az ilerisinde ormanda uygun bir yerde bırakarak araçla gittik. Sahilde harabe halinde antik bir kale var. Burada da bir zamanlar bir medeniyet varmis demek ki. Bazan düşünüyorum da, 2000-3000 yil once eski insanlar acaba bizden daha mi akilliydilar, yada gunumuzde bizler ranta cok mu değer veriyoruz. Eskiden kaleler dag tepelerinde (savunma amacli), yerleşim yerleri de dag eteklerinde olmuş. Simdi ise, deprem faktorunu bile düşünmeden , cok cirkin binalar dikerek,  sehirleri ovalara, tarim alanlarina doğru yayiyoruz.

Muz bahçeleri ve manzara son derece güzel, görmeye değer.

Selinus, sahil, kalenin batisi

                                               Selinus sahil1

Selinus sahil2                                            Dogal havuzlar1


Dogal havuzlar2

                                                            Delik deniz, antik kent

Delik deniz 1                                                                                             

Delik deniz2

Muz bahceleri1

Muz bahceleri2


ANAMUR

Sahilde , Sahil Cafede kahve içip yorgunluk giderebilir, isterseniz kafe onunde denize girebilirsiniz. Sahil, karavanla ücretsiz konaklamak için uygun.Burada Oren beldesi ve Anamurium antik kenti görülmeli. Aksam lezzetli bir balik yemek isterseniz Anamurium yolunda Dutalti Restoran cok uygun.

Anamur’un 8 km dogusunda Pullu Camping Anamur Belediyesinin işlettiği bir kamp alani. Fiyatlar cok makul. Cam agaclarinin altinda,Cadir ve karavanla kalabileceğiniz, WC dus ve elektrik olan, günübirlikçilerin de geldiği,    denizi de güzel bir kamp alani.

Anamur’dan sonra Silifke’ye doğru yol dar,daglik ve bol virajli. Tunel ve viyadük calismalari var, bitmemiş.Arac surerken dikkat gerektiriyor . Ancak yol boyu manzara mükemmel.


                                            Sahil Cafe

   Dutalti Restoran


                                            Pullu Kamping1

Pullu Kamping2


                                            Anamur-Silifke arasi

SILIFKE

Silifkeye varmadan Kumkuyu Kamping hakkında , daha önceden yaptigim internet arastirmasinda ovgu ile bahsediliyordu. Ancak hic de oyle değil. Girisi santiye girişi gibi. Kapida bir masada sohbet eden 2 gorevli son derece ilgisiz. Burayi kesinlikle önermiyorum.

Biz biraz daha yol alarak Erdemli girişinde Talat Goktepe Tabiat Parkinda kaldik.  Burasi bol cam agacli, tuvalet ve duslari temiz, plaji güzel, ince kumlu, bizim cok beğendiğimiz bir konaklama alani. Fiyati cok makul. Ve calisan personel cok saygili. Tavsiye olunur.

Silifke’de görülmesi gereken yerler: Cennet, Cehennem, Astim magarasi, Kanlidivane, Uzuncaburc ve Olba Uygarligi, Silifke kalesi, Narlikuyu Mozayik Muzesi, Yaprakli koy. Kiz kalesi.

Burada da internette ovgu ile bahsedilen yaprakli koy, asiri kalabalık ve ticari olmuş, biz cok beğenmedik.Yine de suyun kenarinda bir kafede oturup birseyler içelim ve denize girelim diye duşunduk. Bir garson gelip bize “burada oturursaniz denize giremezsiniz, denize girerseniz burada oturamazsiniz” gibi saçma sapan bir soz söyleyince keyfimiz kacti, tartismaya bile gerek duymadan kafeden ve bu koydan ayrildik. Denizi temiz, o kadar cok güzel koy var ki, denize biz de başka bir yerde gireriz diye duşunduk.

Burada yine tarihi yerlerin hikayesini mitolojisini yazmıyorum. Ilgilenen arkadaşlar internet kütüphanesinden kolayca bulup okuyabilirler.:)

Erdemli, Tomuk’de Mehtap Sitesinin bulunduğu bölge tatilcilerin, yazlikcilarin yoğun bulunduğu bir bölge. Alan temiz ve denizi güzel.

                                            Talat Goktepe Tabiat Parki1

Talat Goktepe Tabiat Parki2

Talat Goktepe Tabiat Parki3

Silifke kalesi

Silifke, sehir, kaleden goruntu


Cehennem

Cennet

Astim magarasi


Kiz kalesi



3 guzeller mozayigi.1


3 guzeller mozayigi.2
Tasucu.2

                                            Yaprakli koy.1


                                            Yaprakli koy.2


                                           Yaprakli koy.3