1 Ekim 2020 Perşembe

 



                KARAVANLA TÜRKIYE TURU:

                Bolum 3.

                ELAZIĞ-KARS-ARDAHAN:

        Malatya'da ücretli de olsa karavanla konaklayacak güvenli bir yer yok. Önceden internetde baktığım “Beydağı Tabiat Parkı”nda karavanla kalındığı yazıyordu. Ancak kapısına geldiğimizde hüsrana uğradık. Özel sektöre satılmış, ve karavanla gecelemek yasakmış. Sadece günübirlik piknikçilere izin (ücretli) veriliyormuş. Bize “Turgut Özal Tabiat Park”ını önerdiler. Oraya gittiğimizde cok kalabalık piknikçiler ve mangalcılarla doluydu, gece konaklamak yaşadı ve ayrıca bize pek guvenli gelmedi.

Malatya girişinde Shell benzin istasyonuna parkedip orada geceledik. Güvenli, rahat kalınabilir.

Malatya yolunda Kömürhan köprüsü görmeye değer.



Yolda çay ve süt mısır molası

Kömürhan koprusu

Malatyadaki olayın benzerini Elazig’da da yaşadık. “Hazar gölü tabiat parki” ozel sektöre satılmış, otel ve tatil köyü olarak çalışıyor. Karavanla gecelemeye izin verilmiyor. Biz de, Mavi Göl Restoran sahibinden izin alarak “Baraka Kafe”nin bahçesinde konakladık. (Bu işletme de ayni kişiye ait. ) Konakladığımız yer göl manzaralı, harika bir yerdi. Öğleden sonra Elazığ çarşıyı ve Harput’u gezdik.



Eski kilise

Harput Kalesi


Harput Kalesinden şehir manzarası

Ulu Camii

Beş kafalı ağaç

Balak Gazi

Arap Baba Türbesi

Harput Kalesi

Akşam, arkadasım,kardeşim Özel Hayat Hastanesinin sahibi Urolog Op.Dr Erduran Gür ile Mavi Göl restoranda hem tatlı bir sohbetimiz oldu, hem de anılarımızdan bolca konuşarak nostalji yaptık. Güzel bir akşamdı. 





Elazığ’dan Bingöl, Çat, Erzurum, Sarıkamış yolundan Kars’a geldik. Geldiğimizde akşam olmuştu. Kars girişinde Opet Benzin istasyonunda konakladık. Personel cok ilgili ve sıcakkanlı davrandı, kendilerine teşekkür ediyorum.

Not: Doğu Anadoluda  karavanla tek  geziyorsaniz,, ücretli de olsa konaklayacak yer yoksa, en güvenli yerler alanı geniş olan petrol istasyonlari…

                       Bingol-Erzurum arasi
Erzurum'da Cağ Kebap yenir

Dadaş çayı içilir

Selim,Kars'a geldiğimizde hava çok soguktu.

KARS

Görülmesi gereken yerler: Kars kalesi, Ani harabeleri, Çarsi… Bu yerleri daha önceki gezilerimizde bahsettiğimiz için burada fotograf koymadim. Kars’a gelirseniz kaz eti yemeyi unutmayin. En uygun zaman kış aylari ve kar yağdiktan sonraki dönem…

ARDAHAN 

Burada görülecek cok fazla yer yok. Kura nehri kenari, Susuz şelalesi, Çıldır gölü, Çıldır Şeytan kalesi, Posof ve Türkgözü Sınır kapısı(giderken manzara)… Ardahan’da et çok lezzetli, Ardahan döneri muhakkak yeyin. Adres: Şehir merkezi Karadeniz Lokantasi yada Şavşat'a doğru çıkışta köprüyü geçince solda Lezzet-i Kür.











4

Posof, Ardahan Merkezden 74 km doguda dağın yamacinda küçük bir kasaba. Fasulyesi, tereyagi ve balı ile ünlü. Gürcistan transit yolu uzerinde, Türkgözü sınır kapisi bu ilce sinirlarinda.

Çıldır, Ardahan'a bağlı, Gölü kış aylarinda donuyor, göl balığının özellikle kış aylarinda daha  lezzetli oldugunu soylediler . Biz yemedik.