9 Ağustos 2024 Cuma

BATIDAN DOGUYA KARAVAN GEZISI- TEMMUZ 2024

 


    BATIDAN DOGUYA KARAVAN GEZISI- TEMMUZ 2024


    1- SOKE-AYVALIK 19 Temmuz 2024-Cuma:

    Soke'den Izmire otobandan, sonra Menemen-Aliaga normal yoldan Avvalik'a                    geldik. Sarimsakli cok kalabalikdi. Cunda adasinda Sahil Guvenlik Komutanligi ile Zoi     Seaside arasindaki bos alanda konakladik. Burada 7-8 karavan daha vardi.                       Burasi güzel bir yer, ücretsiz, su, WC yok.Aksam poyraz vardi, cok ruzgarliydi,                sabaha karsi usuduk. Gece Cunda merkeze yuruduk, kisa bir mesafe. Merkez cok            kalabalikdi.  Ben dondurma yedim.( 3 top 50 TL)










    SOKE-ORMANYA KARAVAN KAMPI:21 Temmuz 2024- Pazar

    Sabah kahvalti sonrasi Edremit-Balikesir-Bursa-Yalova yolundan Kocaeli Buyuksehir                Belediyesinin hizmete actigi Sapanca Golu kenarina yakin bir alandaki Ormanya Karavan        kampina geldik.Burada ucretsiz olarak en fazla 3 gun kaliniyor. Karavan ruhsatini                    gostererek giris karti aliyorsunuz. Arac ve yaya giris kapilari ayri. Kart ile aciliyor. Iceride            park yerleri numarali, size kac numara verildiyse oraya park ediyorsunuz. Su, elektrik,            bulasik yikama yeri ve pis su atik alani mevcut. WC de varmis, ancak bizim kaldigimiz            donemde tadilatda oldugu icin kapaliydi. Hemen yanimizdaki Ormanya Dogal Yasam                Ormani gormeye deger, muhtesemdi. Burayi cok begendik. Keske tum illerimizde boyle            hizmetler olsa diye dusunduk.

    Ertesi gun motosikletimizle Adapazari, Sapanca golu cevresi ve Masukiyeyi, bir sonraki gun     de Ormanya dogal yasam ormanini gezdik.

    ORMANYA-KOZLU DEGIRMENAGZI PLAJI:24 Temmuz 2024 Carsamba

    Ormanyadan ayridikdan sonra Duzce'de motorcu arkadasimiz Abdullah Apaydin'i ziyaret           edip Akcakoca ve Eregli yolundan Zonguldak Kozlu ilcesinde Degirmenagzi plajina geldik.        Akcakoca ve Eregli'de sahilde karavanla kalinabilecek yerler mevcut ama biz kalmadik.            Degirmenagzi plajina, ana yoldan dik bir yokusla iniliyor, ama yol asfalt ve inisde sikinti            yokdu. Bu plaj karavanla konaklamaya cok uygun. Ucretsiz. su, WC, dus mevcut. Plajin bir     tarafi kum, diger yerler tasli. Denizde fazla dalga yokdu ve su ilikdi. Biz cok begendik,            karavancilara ve motorculara (cadir kurulabilir) tavsiye ederim.

    Bu plajin 3 km kadar yakininda ILIKSU plaji var, buraya giris ucretli, burasini Degirmenagzi     plaji kadar sevmedik.

    Ertesi gun motosikletimizle  Zonguldak'i gezdik. Gordugumuz yerler: Carsisi, Sahili, Fener,     Maden muzesi.

    ZONGULDAK-SAFRANBOLU:26 Temmuz 2024- Cuma

    Karabuk yolundan Safranbolu'ya gittik. Safranbolu'da Osmanli ve Cumhuriyet doneminden     kalma tarihi evler, camiler, hamam ve konaklar var. Carsisini, Yoruk koyunu, Mencilis                magarasini ve seyir terasini gezdik.

    SAFRANBOLU- AMASRA: 26 Temmuz 2024- Cuma

    Bartin yolundan Amasra'ya geldik. Ovacuma'ya gelmeden iki tarafi  yesilin her tonu olan        agacli yoldan gecmek cok keyifliydi. Amasra'ya girmemiz bir dert,cikmamiz ayri bir dert            oldu.Amasra karavanla konaklama icin hic uygun degil. Karavanla park etmek valilik                karari ile yasaklanmis. Ucretli otoparka bile giremedik, normal araclar park ettigi halde orasi      da karavanlara yasakmis. Sokaklari cok dar, sehir trafigi yogun.  Karavanci arkadaslarima ,      karavanlari ile Amasra sehir merkezine girmelerini onermiyorum.

    Konaklama yapmak icin Cakraz koyuna gittik. Burada Cakraz disinda yol kenarlarinda            kalinabilir yada plajda 2 adet kamping ve girisde 1 adet otopark var, ancak buralari ucretli.        Cakraz koyu guzel, sahilde ucretsiz kalinabilecek yer olmadigi icin burada kisa sureli                kalinabilir. Biz 1 gece kaldik.

    CAKRAZ- KURUCASILE : 27 Temmuz 2024- Cumartesi

    Cakraz'dan Kurucasile'ye kiyi boyunca daglik, inisli-cikisli bir yoldan gittik. Yol asfalt.                Kurucasile'de limanin ust tarafinda karavan park yeri var, su,WC, oturma masa ve banklari     var. Plaj cok yakin, plajda dus var. Karavan parki ve plaj ucretsiz. Ilce carsisi cok kucuk,            ama sirin. Sevdik. Burada karavanla uzun sure kalanlar vardi ama biz kisa sureli kaldik.

    Aksam sahilde 2 adet dugun olmasi nedeniyle Kurucasile dugun eglencesini de gormus            olduk.

    KURUCASILE-HORMA KANYONU: 28 Temmuz 2024-Pazar

    Sabah Cide-Senpazar-Azdavay yolundan Pinarbasi'ndaki Horma Kanyonuna gittik.                Kurucasile-Cide yolu kiyi boyunca inisli-cikisli daglik ve virajli. Cide girisinde Belediyenin        piknik alani var, ancak araclarin gece kalmasi yasak, Cide plajlari guzel, karavani uygun        bir yola parkedip 1-2 gun kalinabilir. Biz kalmadik. Yolumuz daglikdi ama cok keyfli bir            yoldu,yol boyu manzaralara hayran olduk.

    Horma kanyonu girisinde otopark var. Karavanla gece kaliniyor. Ucreti karavan icin 140            TL. Kanyona giris kisi basi 25 TL. Kanyon 3 km uzunlukda, kayalara yurume yolu                    yapilmis, girisden cikisa dogru cogu yerde  yokus asagi yurunuyor. Kanyonu cok                    begendik, muhakkak gorulmesi gereken yerlerden bir tanesi de burasi. Kanyonun cikisina        yakin bir yerde selale var, ILICA SELALESI.  Burasi da gormeye deger guzellikde. Cikisda        isteyen ayni yoldan giris bolumune ucretsiz yuruyebilir, yada ILICA koy merkezindeki                dolmus minibuslerle kanyon girisindeki otoparka gidebilir, bunun ucreti kisi basi 50 TL. Biz        cok yoruldugumuz ve yokus yukari yurumenin zor olacagini dusundugumuz icin dolmusla        donduk. Gunduz yer bulmanin zor oldugu bu buyuk otoparkda gece in-cin top oynuyordu,        2 karavan kaldik. Ancak hicbir sIKINTI olmadi, rahat uyuduk. Sadece gece cok                       sogukdu, temmuz ayinda kaloriferi acmak zorunda kaldim.

    HORMA KANYONU-SAMSUN:29 Temmuz 2024-Pazartesi

    Kastamonu-Taskopru-Gerze yolundan Samsun'a gittik. Bir ara Inebolu-Sinop uzerinden            gitmeyi dusunduk, bize Turkeli-Ayancik yolunun cok virajli ve kotu oldugunu soylediler,            arkamda romork ve motosiklet oldugu icin o yolu tercih etmedik. Taskopru'de yol boyu            sarimsak saticilari vardi, yol cok duzgun ve keyifliydi, cogu yerde duble yoldu. Gerzeyi            gectikden sonra Bafra'da Bafra pidesi yemeden devam edemezdik.Bafra'nin en meshur            pidecisi " Niyazi Kesim" de meshur Bafra pidesinin tadina baktikdan sonra Samsun'da            Universite yillarindan beri arkadasimiz olan Hursit Yurtseven arkadasimiza konuk olduk.

2 GUN SAMSUNDA KALDIKDAN SONRA ARTVIN-SAVSAT'A KADAR SURECEK OLAN GEZIMIZIN IKINCI BOLUMU BASLADI.

SAMSUN-AMASYA : 31 Temmuz 2024- Carsamba 

Once Vezirkoprude Sahinkaya kanyonuna gittik. Vezirkopru semaver yapimi ile unlu, ama biz carsisina girmedik. Kanyon , kizilirmak nehri üzerinde, içinde feribot var, karsi kiyiya goturuyor, karsi kiyidan da tepeye yürüme yolu var, oradan kanyonu seyrediyorsunuz. Kanyona giriş ücretli, ( 225 TL). Kanyondan sonra Amasyaya geldik. Yesilirmak nehri kenarinda parkedip orada gece kaldik. Carsiya yürüyerek gidip biraz dolastidan sonra bir restoranda corba içip, adana kebap yedik. Fiyatlar son derece makuldü. Kral mezarlarini gezdik, (giriş kişi basi 50 TL)., carsida biraz dolastikdan sonra tepede Ali Kaya Restoran&Cafeye gittik, cay-kahve içtik. Sehir manzarasi tepeden harikaydı, resimler çektik.  Aksam da nehir kenarinda yuruduk. Amasyanin gecesi muhteşem, nehir kenari cok kalabalık ve renkliydi, dondurmasi meşhurmuş, ben de alip yedim. Dikkatimizi ceken başka bir husus, amasya caddelerinin cok temiz olmasiydi. Yerlerde cop ve izmarit hic yokdu, caddede karsiya geçerken araclarin durmasi da dikkat çekiciydi,bize kendimizin Avrupanin herhengi bir modern sehrinde olduğumuzu hissettirdi. Amasyayi cok beğendik.

Sabah carsiya ekmek-simit almaya gittim, sonra kahvaltı yaptık. Yoldan  aldikdan sonra karavanigeçenlerin hemen hepsi bize gunaydin demeden geçmediler. Amasyada insanlar birbirlerine cok saygililar. Sonra hareket ettik. Tasova üzerinden Erbaaya geldik, sehir içinde aracimizi parkedip sehir merkezinde dolaştık. Erbaanin salamura yaprak sarmasi meşhurmuş, ancak cok pahaliydi, biz almadık. Carsi merkezde belediyenin cay bahçesinde cay içip , sonra bir manavda sebze-meyve aldikdan sonra karavanimiza yuruduk. Oradan “Erbaa Park Vadi”ye geldik. Burasi Belediyenin yeni actigi, merkezden 3 km kadar uzakda, Kelkit nehrinin kenarinda bir piknik alani. Karavanlar ücretsiz konakliyor, içerisinde su, WC, bulasik yikama yerleri mevcut. Bir tarafında kucuk göletler var.Peyzajini güzel tasarlamislar. Biz cok beğendik. Aksam gece 11 e kadar cok kalabalikdi, herkes gelmiş, semaverlerini ve mangallarini yakmislar, piknik yapiyorlardi. Cocuklar için oyun parki mevcut, ayrica cocuklari gezdirmek için kucuk tren de koymuşlar. Karavanlar için birkaç gun kalinabilecek güzel bir yer. Havasi cok temiz, gece cok  güzel uyuduk.


AMASYA-GOKCEGELIN SELALESI:2 Agustos 2024- Cuma

Yola devam kararini verdik. Once Niksara gittik, Niksar merkezde Pazar kurulmuştu, sebze-meyve aldik, Niksarin buyuk bir ovasi var, sehir dağin yamacında kurulmuş. Oradan virajli dag yolundan Akkus’a geldik, yolda erik topladık. Akkus-Unye yolundan sola saparak  Pelitliyatak üzerinden Gokcegelin selalesine gittik. Yol baslangicta cok duzgun ve sari seritliydi. Sonra toprak ve virajli son derece kotu oldu. Yolda karsilastigimiz Cop kamyonu soforu Kenan bize cok yardimci oldu. Selaleye yakin bir yerdeki köyde, sonradan mhp baskani olduğunu ogrendigimiz arkadasi Rahmi ye telefon açarak cay hazirlamasini söyledi. Rahmi ,ailesiyle birlikte evinin balkonunda bize cay ikram ettiler,sohbet ettik. Cok misafirperver davrandılar. Sonra selaleye indik resimler çektik, video çekimi yaptik, selalenin yaninda bir de tarihi değirmen vardi, burayi cok beğendik. Hikayeye gore,Gokcegelin degirmende calisan dunyalar guzeli bir kizmis, ismi oradan geliyor.

Oradan Kazankaya selalesine gittik. Gidişimiz biraz macerali oldu, meğer navigasyonda 2 tane kazankaya selalesi varmis, biz once yanlis olan yere gittik, zorlu yollardan oldukça uzun mesafe gittikten sonra hedefde selale falan yoktu, doğru olan ve bizim gitmemiz gereken selale Caybasina cok yakinmis meğerse. Geri donuk, donus yolunda cesmeden su doldururken tesadüfen cop kamyonu soforu Kenan ile karsilastik . Bize  selaleye cok yakin mesafede Ilyas'in yerinde (Kuzu alabalık tesisi) geçirebileceğimizi, ve onu telefonla ariyacagini söyledi. Biz de oyle yaptık, orayi  bulduk ve gece tesisin bahcesinde konakladik.

Sabah hareket ettik. Kopruyu geçtikten sonra soldaki yola girdik. Az ilerde 1890 yilinda ahsapdan yapilmis olan “Yeni Cuma Camisini” gorduk, oradan 2 km uzakdaki Kazankaya selalesine gittik, telefonla fotolar çektik, oradan Unye (içine girmedik) ve Giresun  üzer  inden Dereli’ye gittik,Dereli sehir merkezindeki esnaf lokantasinda yemek yedik.( Kuru fasulye, ezogelin corbasi ve patlicanli kiymali yemek). Cok lezzetli ve cok ucuzdu. (Toplam 350 TL). Dereliden sonra Kuzalan selalesi, Goksu Travertenleri ve Mavi golu gorduk. Daha yukarida Kulakkaya, bektas yaylasi ve Kumbet yaylasi vardi, biz gitmedik. Giresuna geri donduk. Giresunda deniz kenarinda Alparslan Turkes Parkinda kaldik. Burasi kisa sureli konaklama için uygun.Aksam deniz kenarinda bir cafede oturup cay kahve içtik, canli müzik dinledik

GIRESUN-GORELE: 4 Agustos 2024-Pazar

Sabah kahvemizi içtikten sonra yürüyerek sehir turuna ciktik. Once Giresun kalesine gittik, oradan dar sokaklardan geçerek tarihi rum evlerini gorduk. Eskiden kilise olan simdi de Giresun müzesi olan müzeyi gezdik (kaleye ve müzeye giriş ücretsiz). Yuruyerek karavanimiza geri donduk, kahvaltimizi yapip Trabzona doğru hareket ettik. Goreleyi geçtikten sonra Cavuslu’da deniz kenarinda konaklamaya uygun bir alan bulduk ve burada park ettik. Burasini sanirim karavan park  yapacaklar, elektrik panolari ve elektrik direkleri koymuşlar, ama henüz elektrik yok, musluklar yapilmis ama su akmiyor, WC yok. Insallah kisa bir zamanda bu eksikler tamamlanir ve burasi ideal bir karavan park alani olur. Bu anda sadece bir otopark gorunumunde. Burada denize de girdim, harikaydı. Bu gece  buradayız.

GORELE-UZUNDERE : 5 Agustos 2024-Pazartesi

Sabah 05:30 da kalktik. Kahvemizi içip hareket ettik. Tirebolu-Dogankent-Kurtul-Ozkurtul yolundan devam ettik. Yol boyu her yer findik agaci ile doluydu. Cok dik yamaçlardaki findiklari nasil topluyorlar cok merak ediyorum. Ozkurtulda kahvaltı molasi verdik. Limni golune gittik. Son 10 km si asfalt ve parke tasi ile döşeli, ancak yolu cok dik ve virajli. Bu gol cam agaclari arasinda bir krater golu ve ayni zamanda cevresi piknik alani. Giris ücretli.(Karavan için 125 TL). Oradan dik yokusdan asagi 1nci ve 2nci viteslerle frene basa basa indik.  Navigasyonla Karaca magarasina gitmeye karar verdik, ancak navigasyon hatasi nedeniyle gereksiz yere dar bir yoldan daglarin tepesine ciktik. Tepede koylu bir kadin “yanlis geldiniz” diye bizi uyardi. Meger orada mağara falan yokmuş. Tekrar, bu sefer yokuş asagi ana yola indik. Yol kenarindaki bir çayevinde durup cay içtik ve oradaki köylülerden mağaranin yeri konusunda bilgi aldik. Yolumuzun üzerinde , anayoldan 7-8 km sol tarafda ve ikisu koyunun ust tarafindaymis. Karaca magarasini bulduk ve gezdik. Giris ücretli. ( kişi basi 70 TL, emeklilere 55 TL). Sonra Gumushane-Bayburt- Askale-Erzurum üzerinden Tortum’a geldik. Tortum girişinde petrol istasyonu (Aytemiz) yanindaki lokantada cag kebap yedik. Oradan Uzundereye geldik. Opet karsisindaki aile cay bahçesi yanindaki bos alana park ettik. Bu gece buradayız.

UZUNDERE-TORTUM SELALESI-SAVSAT: 6 Agustos 2024-Sali

Sabah Tortum Golu kenarindan Tortum Selalesine geldik. Gol manzarasi muhtesemdi. Tortum Selalesi girisinde otopark ucretsiz. Selale cevresinde cok guzel piknik alani yapilmis, cafeler ve cay bahceleri var. Selale cok yuksekden akiyor ve su debisi ve miktari cok fazla, gorkemli ve cok muhtesem gorunuyor. Karavanla otoparkda konaklama cok uygun, onceden bilseydik Uzundere yerine burada gecelemeyi tercih ederdik. Oradan dag yamaclarindan virajli bir yoldan Artvin'e geldik. Uzundere-Artvin arasinda dikkatimizi ceken cok sayida tunel (saymadik ama 30 dan fazla olabilecegini dusunuyorum) ve viyaduk olmasiydi. Yillar oncesinde 2 aracin yanyana gecemedigi, cok tehlikeli olan bu yolun tehlikesi, bu tunel ve viyaduklerle oldukca azalmis.

Artvin'den Savsata giderken, Artvin Deriner Barajini gorduk. Savsat'a az bir mesafe kala, yol uzerinde,yaz tatiline gelen her Savsat'linin durdugu "Soguksu" denilen bir yer var. Biz de durduk. Burada yerli misir, odun atesinde cay ve yoresel sebze-meyve satiliyor.

Oradan Savsat Kalesinin onunden gecerek , merkeze ugramadan, cevre yolundan Kocabey kislasi denilen yayla evlerinin ust kismindaki, koknar cam agaclarinin arasindaki festival alanina geldik. Buranin suyu cok soguk ve temiz, havasi cok temiz. Burada bir mola verip, gevseyip,yorgunlugumuzu giderdikden sonra Savsat merkezde dostlarimizla bulusduk.

Boylece karavanla gezimiz sona erdi. Soke'ye donus Samsun'da kisa bir mola disinda direk olacak.