1 Ağustos 2017 Salı

NORVEC-NORDKAPP

NORDKAPP (71.169493N/25.783164):

Sira geldi hedefimiz ile ilgili yazi yazmaya ve fotograflari paylasmaya. Nereden baslayacagimi bilemiyorum. Oncelikle buranin Avrupanin en tepesinde oldugunu, kuzey kutup noktasina en yakin insan yasadigi yer olmasi (Aslinda Svalbard daha da yakin ama nedense burasi daha populer olmus) nedeniyle herkesin ilgi alaninda. Tum karavancilarin, motorcularin, turla seyahat edenlerin (Buraya tur duzenleyen cruise sirketleri var), otostopla seyahat edenlerin ve hatta bisikletcilerin gitmek istedikleri, hayal ettikleri yer. Gercekten de oraya vardigimizda yuzlerce karavan, cok sayida motorcu ve bisikletle gelen gorduk. Aslinda cok fazla bir ozellik yok. Okyanus kenarinda duz bir kayalikda bir kure ve batmayan gunes den farkli ozel birsey yok. Sadece Avrupanin tepesine cikmis olmanin psikolojik bir hazzi oluyor. Adamlar bunun pazarlamasini cok iyi yapmislar ve her yil cektikleri turistlerle buyuk sayida gelir elde ediyorlar. Oradayken hep sunu dusundum: " Biz de Erciyesin tepesine bir platform ve bu platforma da bir kure yapsak, ve tum dunyaya Hint Okyanusu yada Afrika ormanlari en guzel buradan seyredilir diye pazarlamasini yapsak acaba doviz gelirlerimiz artar mi?" Saka bir yana da, var olan guzelliklerimizi pazarlayabilsek yeter. Ancak bu da kendiliginden olmuyor. Biraz calismamiz gerek.

Nordkappa gidisimiz ile devam edeyim. Tromsoden sonra yol dar (ama her yer duzgun asfalt, onceden uyaran levhalar her yerde var). Bu nedenle arac surerken harhangi bir zorluk yasamadik. Cok sayida tunel ve kopruden, fjort kenarindan gectik. Manzaranin muhtesem olmasi nedeniyle yolculuk oldukca keyifliydi. Alta sehrini gectikten sonra dag yolundan Olderfjord  ve fjord kenari boyunca Nordkapp'in bulundugu adaya kadar geldik. Ben feribotla gececegimizi dusunurken bir anda bir tunele (Nordkapp tunelen) girdik ve hoop bir anda adaya girmis olduk. Adamlar okyanusun altina da tunel yapmislar. Nordkapp adasinin en buyuk sehri Honninsvag. Aslinda kucuk bir kuzey sahil kasabasi. Ancak cok sayida cruise gemileri yanasiyor, otobuslerle insanlari Nordkappa tasiyorlar.

Honningsvagden yaklasik 30 km yine dar ama duzgun asfalt olan inisli-cikisli dag yolundan Nordkappa ulastik. Bu bolgede hic agac yok, kirac. Dikkatimiz ceken yol boyu gordugumuz geyik suruleri oldu. Bu bolgede geyikden baska hayvan (koyun-inek-domuz gibi) yasayamiyor. Cunku cok soguk. Haziranin sonunda bizi usutecek kadar soguk olduguna gore kis aylarini dusunemiyorum bile.

Nordkapp girisinde giseler var.  Giseleri gectikten sonra sol tarafta buyuk bir otopark var. Bizden 270X2= 540 NOK aldilar. Bu kisi ucretiymis, otopark ucretsizmis.  (10 NOK=1 Euro) . Iceri girince gorduk ki yuzlerce karavan var. Biz de uygun bir yere park ettik. On tarafda buyuk bir bina , bu binanin on tarafinda da bir duzlukde kocaman bir dunya yapmislar. Bu kurenin de ilerisi ucurum ve okyanus. Binanin alt kati muze. Zemin katta hediyelik esyalar satiyorlar, bir de restoran var.  Cok kalabalikdi. Kurenin onunde resim cekilmek icin insanlar kuyruk olusturmuslardi. Biz de kurala uyduk ve kuyruga girip siramiz gelince resim cekildik.Yanimizda ozel olarak goturdugumuz bayragimizi dalgalandirdik. Benim icin 50 gun suren bu yolculugumuzun en ozel ani bu andi. Fotograf cekilmemiz, ve bolgeyi gezmemiz 2 saatte bitti. Ancak batmayan gunesi seyretmek ve gunesin batidan doguya batmadan gecisini izlemek icin gece orada kalmaya karar verdik. Gercekten de gunes gecenin ilerleyen saatlerinde batmadan batidan doguya kuzey yonunden  gecti ve sabah saat 04 civarinda dogudan yukselmeye basladi.

Orada dikkatimizi ceken her ulkeden cok sayida insanlarin oldugu ve ozellikle alman ve hollandali karavancilarin daha cok sayida oldugu idi.

Sabah Nordkappdan ayrildik. Olderfjorda geldigimizde aracin mazotu azaldi. Benzin istasyonu diye yanastigim yerde 2 adet pompadan baska hicbir sey yoktu. Iyi ki, pompada norvecce disinda ingilizce de yazan bolum vardi ki kredi karti ile kendi isimi kendim gordum, sorunsuz depoyu doldurdum.

Rota, bir an once Finlandiyaya girmek ve Ivalo, Rovaniemi uzerinden Helsinkiye varmak.

Karavancilara not:
1-Bu bolgede ve aslinda Norvecin her bolgesinde cok sayida kampingler var. Google da Norcamp yazarak telefona yukleyebilirsiniz. Norvec adeta bir karavan ulkesi. Hemen her evde bir karavan var. Nordkappa yaklastikca gecen her 10 aracin 6-7 tanesi karavan oldu. Kampingler cok temiz ve guzel ucretleri 25-30 euro arasinda degisiyor. Ancak Yol kenarlarinda cok sayida parking alanlari var, buralari ucretsiz, tuvaletleri cok temiz. Rahatlikla ve guvenle kalinabilir.
2-Norvecte su sorunu yok. Marketten su almaya gerek yok. Her taraftan su akiyor ve cok temiz. Doldurabileceginiz bos bidonlariniz olsun.
3- Norvec pahali bir ulke. Tedbirli olursaniz, butce fazla zorlanmaz. Alisveris icin en uygun yerler, Kiwi ve Rema zincir marketleri, Hemen her yerde var.
4-Internet ve Navigasyon cok buyuk kolaylik sagliyor. Aksi takdirde hedefe ulasmakda zorluk cekersiniz.









































NORVEC- TROMSO



TROMSO:

Tromso, arktik cizginin 400 km kadar kuzeyinde (69N enlem) bir Norvec kentidir. Etrafi kivrimli fjortlar ve sivri daglar ile cevrilidir. Daglarin tepelerinde her zaman kar mevcuttur , erimez. Onceleri kucuk bir kasaba iken, son yillarda universite sehri olmasi nedeniyle gelismekte olan modern bir sehir gorunumunde. Cok sayida turist cekiyor. Norvecte begendigim sehirlerin arasinda yerini aldi.

Gorulmesi gereken yerler: Teleferik ile Tromso manzarasi, Arktik katedral, Tromso Universite muzesi, Polar muze, Arktik botanik bahcesi.