1 Ağustos 2017 Salı

NORVEC- LOFOTEN ADALARI


LOFOTEN ADALARI

Lofoten, Norvecin kuzey kisminda Atlas okyanusuna dogru cikinti yapmis adalar toplulugu. Okyanusdan sicak esen ruzgarlar ve sicak dalgalar nedeniyle iklimi diger yerlere gore daha iliman (Bize gore yine de soguk:) ). Sivri kayaliklar, denizin,gollerin ve akarsularin birbirine karistigi koylar, insani saskinliga surukleyen gelgitler, harikulade manzaralar ile Norvec'de gorulmesi gereken yerler arasinda. Bu nedenle cok sayida turist cekiyor. Kis aylarinda kuzey isiklarinin da en iyi goruldugu yer.

Bodo'den bindigimiz feribot ile 3,5 saat sonra Lofotende Moskenes koyune geldik. Burasi feribotlarin yanastigi kucuk bir koy. Feribot yanasirken daglarin duvar gibi yukselerek sivri ve sarp olusu, kiyilarin da dantel gibi girintili cikintili olusu hafif urkuntu ile birlikte hosumuza gitti.Moskenesde feribot iskelesinin 300 m. kadar uzaginda kampinge kapak attik. Guzel bir kamp alani. Norvecte her yer pahali oldugu gibi burasi da bize gore biraz pahali geldi.Baska secenek olmadigi icin zorunlu olarak kaldik.

Lofotenin her kosesi ayri guzel. Norvec gezisinde kesinlikle gorulmesi gerekir. Hatta sadece Lofoten olarak 1 hafta-10 gunluk bir tatil dusunulebilinir .Okyanus manzarasi, dag manzarasi, hepsi birbirinden guzel kucuk koylar ve balikci koyleri. Gorulmesi gereken koylerin basinda Reine geliyor. Kucuk kucuk adalari birbirine koprulerle baglanmis bir balikci kasabasi. Son derece guzel manzaraya sahip.Burada ve diger bazi koylerde gordugumuz tahta iskelelere asilmis kurutulmus baliklar sanki bir balik tarlasi gorunumundeydi. Bolge halkinin en buyuk gecim kaynagi balikcilik.

Diger gorulmesi gereken yerler arasinda A koyu, Svolvaer, Henningsvaer ve Leknes'i sayabilirim. Ama goremedigimiz diger kucuk koylerin de muhtesem guzellikte oldugunu saniyorum.

Lofoten'de kuzeye giderken yol uzerinde tahtadan yapilmis tarihi katedral de ilgincti.

Bu guzellikleri gorup, fotografladiktan sonra Narvik kuzeyinden Tromso'ye dogru yola devam ettik.



























































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder