26 Haziran 2017 Pazartesi




ATLANTIC ROAD (ATLANTIK YOLU):


     Molde'den Kristiansund'a giderken Atlantik yolundan gectik. Bu yol, dunyanin en iyi surus yolu olarak kabul edilmektedir. 8 adet kopru ile bir seri adalari birbirine baglar. Norvecin yuzyil yapisi olarak kabul gormektedir. Cok sayida turist ceker. Firtinali ve okyanusda asiri dalga oldugu havalarda surus biraz urkutucu oldugu soyleniyor. Biz sansimiza guzel bir havada gectik. Deniz sakindi.:)










    Bu yoldan gecmek uzun zamandir hayallerimdeydi. Gerceklesmis olmanin mutlulugunu yasiyorum.
   Bir sonraki duragimiz Kristiansund oldu. Aracla sehirde kisa bir tur attiktan sonra sahile parkedip yuruyus yaparken Istanbul Restoran gorduk. Tabi hemen iceri dalip sahibi Ismail ile tanistik. 22 yildir Norvecte yasayan cok kibar bir beyefendi.  Norvec neyse de , Kristiansund gibi kucuk bir sehirde bir turk isletmecisi gormek elbette bizi memnun etti.






 






GEIRANGER :

   Geirangerfjord Norveccte gorulmesi gereken en onemli fjorttur. 15 km uzunlugunda olup Storffjorden olarak adlandirilan buyuk fjordun dalidir. Geiranger ise bu fjordun uc kisminda olan kucuk bir koydur.Fjord Norvecin en cok turist ceken bolgelerinin basinda yer alir.Dunya miras listesine girmistir.Etrafinda dik daglar, selaleler ve cok guzel manzaralar mevcuttur. Geirangerden, fjordun baska bir kisminda olan Hellesylt koyune fjort turlari yapilmakta olup turistlerin en cok ilgisini ceken bu turlardir.

    Geirangere Flam'dan karli daglari, tunelleri ve kopruleri  asarak geldik. Bu rotada da girdigimiz tunelleri, o kadar coktu ki, sayamadik. Bir tanesi 25 km uzunlukta idi. Yollar dar ve keskin virajliydi. Ancak asfalt cok duzgun ve herkes kurallara uydugu icin sorun olmadi. Ayrica manzara da harikaydi.
















     Geiranger'e gelince karavani uygun bir yere park ettik. Park ucretsiz. Fjort tur gemisine biletimizi alarak tura katildik. Gemi Hellesylt'e gitti ve oradan geri dondu. Gezi yaklasik 2 saat surdu ve gordugumuz manzaralar mukemmeldi.  Selaleler, dik daglar, ormanlar ve de bir yerde gordugum kayalarda dogal olarak olusmus olan iskelet kafasi gorunumu harikaydi. Yol boyu gordugum sarp kayalarin altinda yolu olmayan yerlerdeki birkac ciftlik evi de ilgincdi. Bu evlerin de ayrica hikayeleri varmis.























     Gezi sonrasi Geirangerde yemek yedikten sonra Alesund'a hareket ettik. Yine feribot,tunel ve koprulerden gecerek Alesund'a geldik. Ilk gorulmesi gereken yer olan Fjellstua seyir tepesiydi. Burayi bulduk.Manzara harikaydi. Alesund okyanus kenarinda etrafi adalarla cevrili turistik bir sehir. Ilginc olani da butun adalari tunel ve koprulerle birbirine baglamislar. Her bir tunel uzunlugu 4-5 km arasinda. Okyanus altinda seyahat nasil bir duygu dusuncesiyle bu tunellerden biz de gectik. Alesund'da sehir turu yaptiktan sonra yola devam ettik. Hedef Atlantic yoluydu. Ancak saat gec oldugundan Molde sehrinde Kviltorp kampingde konakladik. Burasi fjord kenarinda temiz guzel bir kamp alani. Tavsiye edilir.








































25 Haziran 2017 Pazar





FLAM VE FLAM TRENI:

     Flam demiryolu hatti 22 km uzunlukta olup Norvec'in Aurland bolgesinde Flam ile Myrdal'i birbirine baglar.Yol boyunca 10 istasyon, 20 tunel ve 1 kopru vardir. Seyahat esnasinda sayisiz selaleler gorulmekte olup en unlusu Kjosfossen selalesidir. Bu hat 1940 yilinda denizden Oslo-Bergen trenine yuk tasimak ve ulasim amaci ile yapilmis olup bugun daha cok turistik amacla kullanilmaktadir. Flam hatti Norvecte turist cekme bakimindan ucuncu sirayi alir.











     Flam'da gordugumuz lokal bira yapim fabrikasi surpriz oldu. Adamlar burada hem bira yapiyor, hem de cok guzel dekore edilmis barda satis yapiyorlar, Salon dekoru mukemmeldi. Biralari her ne kadar benim yaptiklarim kadar olmasa da gene de guzeldi. (Saka saka superdi...) :)










NAEROFJORD TUR:

    Naerofjord , Norvec'in onemli fjortlarindan Sognefjordun ic kisminda Flam ile Gudvangen arasinda bir fjort. Ozelligi cok derin, ve dar olmasidir. Unesconun dunya miras listesine girmistir.Hal boyle olunca Turkiye'den gelip de bu tura katilmasak olmazdi.












 NOT:

        Bu resimlerin cekildigi tarih 23 haziran 2017. Dikkat edilirse giysiler oldukca kalin. Hava yagmurlu ve sogukdu.  Norvecin dogal guzellikleri cok fazla, ancak ulkemizin sicakligi yok. Ayrica burada hersey cok pahali.(Konustugum bir Norvecli , kendilerine bile pahali geldigini soyledi). Ornek verecek olursam, bir somun ekmegi 12 TL ye aldim. Bira(50'lik) markette 3-5 euro arasi, normal bir barda (cok luks olmayan)ise 10 euro yani 40 TL civarinda....Sise suyu alirsan o da kazik ama almaya gerek yok. Musluklarda akan su cok lezzetli, rahatlikla icilebilr.