20 Haziran 2017 Salı




ROTA 3:

OSLO-BERGEN:

     Oslo'dan Bergen'e direk gidebilirdik. Ancak Stavanger'de Preikestolen'i gormek istedigimizden yolu ve zamani biraz uzattik. Stavanger'e Christiansand uzerinden (sahil seridinden) ve ic kisimdan gidebiliyoruz. Biz icerden gitmeyi ve Norvecin ic kisimlarini, daglarini gormeyi tercih ettik. Bu nedenle Drammen, Notodden,Seljord ve Roldal uzerinden Stavenger yakinlarinda Prekestolen Campinge geldik. Bu yolculugumuz 12 saat surdu. Cok keyifli bi yol oldu. Yol uzerinde harika manzaralari gorduk. Daglar, goller, tuneller, selaleler, fjortlar gercekten gorulmeye deger yerlerdi. Roldal bolgesi Norvec'de kayak merkezlerinin oldugu bir bolge. Haziranin son donemi olmasina ragmen yolda hala karlar mevcuttu. Tam bir yayla havasini hissettik. Norvece gezi yapan karavanci ve motorcu dostlarima bu guzergahi tavsiye ederim.












      Prekestolen otoparkina kadar arabayla gidilebiliyor. Otopark ucreti 100 Norvec kronu. Tepedeki meshur kayalika (The pulpit Rock) buradan cikiliyor. Denizden yuksekligi 640 m. Uzunluk (tirmanis yolu) 4 km. Yaklasik 2 saat suruyor.(Bu sure bizim icin. Yolda gordugumuz 80'lik gencler herhalde 4-5 saatte cikiyorlardir. Onlari cok takdir ettim. ). Zorluk, ayni zamanda tirmanisin duz olmamasi, iri taslarin uzerine basarak cikmamizdan kaynaklandi. Hamlik olmasi nedeniyle tirmanis bizi oldukce terletti, Ama tepeye vardigimizda manzara harikuladeydi. Asaridaki Lysefjord bize gulumserken bolca resimlerini cektik. Inisimiz de 1 saat 45 dk surdu. Asari indigimde , ne kadar yorgun olsam da , bu geziyi planlarken hayal ettigim Prekestoleni gormemden ve bu zaferi kazanmamdan dolayi cok mutluydum. Bu arada, burasinin Norvecte en cok turist ceken bolge oldugunu da soylemeden gecemeyecegim.

   






     Aksam Stavanger Campingede kaldik. Burasi Sehir merkezinde, gol kenarinda  guzel bir yer.

    Ertesi gun Stavangerde kisa bir sehir turu yaptiktan sonra Kuzeyde Haegesund'a dogru hareket ettik. Yollar ve manzara gercekten cok guzel.  Yolda beyaz guvecin karavanimla hareket ederken daima kendimi motorda hayal ettim. Bu yollarda motorla gezmek herhalde cok keyifli olurdu. Asfalt guzel, dag/fjord manzara super, viraj bol.... daha ne olsun.. (Not: Motor=Motosiklet) :)

    Haegesund deniz kenarinda kucuk bir kasaba. Merkezinde bir kanal ve kopru var. Kendi halinde guzel ama bize olaganustu olarak gorunmedi. Norvec gezisinde burasina pas denilebilir. Biz de zaten Bergen'e giden yol uzerinde olmasi nedeniyle bir goz atalim dusuncesi ile ugradik.




 
  Buradan hareketle Bergen'e geldik. Yolda tunel, kopru ve feribotlari kullandik. Bergen'de kisa bir sehir gezisi yaptiktan sonra Grimevatnet golu kenarinda Grima kampinge yerlestik.  Burasi gol kenarinda guzel bir yer.

NOTLAR:
1- Norvec'de bazi bolgelerde yollar parali. Ancak giseler olmadigi icin bunu anliyamiyorsunuz. Plakayi okuyorlar. Daha sonradan yuksek fatura husranina ugramamak icin geziye baslamadan once tum Norvec icin gecerli Autopass almakda yarar var. Internetten alinabiliyor.

2- Bize Norvecde su cok pahali, su stoku yapin  demislerdi, Bu dogru degil. Norvecde her yer su. Musliktan akan sular, bizim Erikli yada sasal sulardan daha guzel. Boyle bir sorun yok.  Aksine burada ekmek ( normal bir ekmege bugun 3euro odedim) ve et ve diger market urunleri cok pahali. Gerci Norvecde her sey pahali.

3-Ana yol uzerinde ucretsiz konaklanabilecek yerler mevcut. Uygun arkadas grubu ile yapilan gezilerde buralarda guvenle kalinabilir. Dus-elektrik yok, sadece WC ve su mevcut. Ancak temiz ve genellikle manzara super.





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder