12 Haziran 2017 Pazartesi





KARAVANLA NORVEC GEZIMIZ:

     Bu sayfamda karavanla yapacagimiz Norvec gezimiz ile ilgili anilarimizi, gezdigimiz onemli yerleri ve bu yerlerle ilgili tavsiyelerimizi bulacaksiniz. Amacim  karavan, motosiklet yada herhangi bir arac ile gezi amacli yurt disina cikacak dostlarimiza yararli olabilecek bilgileri vermektir.
   
     Gezimizdeki rota oldukca uzun bir yol. Tahminen 15.000-18.000 km surecek olan bu yolculuk icin 2-2.5 ay gibi bir sure ayirdik. Yol uzun olmasi nedeniyle yazilarimi bolum bolum yazmaya karar verdim.  Gezi oncesi hazirliklari daha once yazdigim icin burada yer verilmemistir.

ROTA-1:

IZMIR-EDIRNE:

     03 Haziran 2017 cumartesi saat 00:30 da Izmir'den hareket ettik. Edremit-Canakkale-Kesan uzerinden Edirne'ye geldik. Dusuncemiz Edirne Omur Campinde kalmakdi. Ancak bu yeri kalmak icin hic uygun gormedik. Ustelik verecegi hizmete gore ucreti de bize pahali geldi. Bir an once siniri gecip Sofya yakinlarinda bir yerde gecelemeye karar verdik.






     Yurt disi harc pulu kapikulede alinabiliyor. Bulgaristan, iceriye 2 paket sigaradan (karton degil, paket) fazlasina izin vermiyor. Gumrukde sigara var mi diye soruyorlar ve aracin icini ariyorlar, DIKKAT!..Ayrica Bulgar otoyol ucreti olarak sinirda Vignetto denilen etiket almak gerekiyor. Sinirda unutulursa benzin istasyonlarinda da satiliyor. Bulgaristanda otobanda giseler yok ancak vignetto almak gerekiyor, alinmazsa cikisda 150 euro gibi bir cezasi var.

    Sofya'ya kadar yol cok iyi degil. Filibe'den sonra kismen duzeliyor. Sofya'da biz Vlado Trichkov koyunde Camping Ribkata'da kaldik. Guzel bir yer. Wi-fi, elektrik, sicak su, dus, WC, arac yikama yeri gibi hizmetler sunuyor. Herseyden onemlisi dere kenarinda, agaclar arasinda ve havasi cok temiz. Fiyat: 15 euro. Tavsiye olunur.



 



     Sofya'da gezilecek yerler cok. Ancak bizim asil hedef Norvec olmasi ve fazla zaman kaybi olmasin diye sadece Aleksandr Levsky katedralini gezdik.  Sofya sonrasi yol guzel. Sirbistan gumrugunde sorun yok. Burada Vignetto alinmiyor. Otobanlarda giseler var. Giriste etiket aliniyor, cikista gisede gorevli memur var, odeme yapiliyor. Sirbistanda Nis'e kadar yollar cok kotu. Nis'den sonra duzeliyor. Macaristana giriste Vignetto alinmasi gerekiyor. Yol Avusturya'dan gececekse Avusturya icin vignettoyu buradan alabilirsiniz. Biz aldik.
     Macaristan'da OMV benzin istasyonlarinin otoparki gecelemek icin guvenli, rahatca kalinabilir. Tuvaletler temiz. Biz sinirdan 20 km kadar iceri girdikten sonra bir OMV parkinda kaldik. Sorun olmadi. Rahat uyuduk.
      Budapeste'de Arena Camping sehir merkezinde olmasi nedeniyle sehir gezisi yapmak isteyenler icin avantajli bir yer. Ucreti 22 euro. Icini gezdik, guzel bir yer olarak gorunuyor, degisik ulkelerden cok sayida karavan kaliyordu. Ancak biz yola devam karari verdik.




      Avusturya'ya girince yollarin guzelligi ve manzara bir anda farkediliyor. Viyanada aracla kisa bir sehir gezisi yaptiktan sonra Salzburg yakinlarinda Wolfgangsee kenarinda Camping Primus Hippocampus de konakladik. Burasi cok guzel bir yer. Golde yuzulebiliyor. Her turlu imkani var ve cok temiz. Gorevli Johannes cok sicak bir kisi.  Ucreti normalde 26 euro, FIIC karti olanlara 20,70 euro. Kesinlikle tavsiye edilir. Buraya kadar gelmisken bir doga harikasi olan Hallstatt'i gormeden olmaz dedik ve bu harika yeri de gormus olduk. Burasi da tavsiye edilir.













       Hallstatt dan sonra dag yollarini kullanarak ormanlarin ve kucuk Avustuya koylerinin icinden gecerek Almanya'ya girdik. Almanya'da otoban ucreti yok. Yollar cok guzel. Biz Munih, Ulm,Stutgart ve Krlsruhe uzerinden Almanya'yi transit gectik. Strasbourg'un kuzeyinde Rastatt/D ve Roppenheim/FR arasindan Fransaya girdik.

     Fransa'da otobanlar ucretli. Giriste makinadan etiket aliyor ve cikista etiketi makinaya sokarak ucreti oduyorsunuz. Cikista Sirbistandaki gibi gorevli memur yok.  Otoyollar oldukca pahali yanyollar kullanilabilir. Ancak bunun da sakincasi, yanyollar kucuk sehirlerin icinden geciyor ve buralarda cok sayida radar mevcut. Radara yakalanma riski olabilir.







      Avrupada benzini/mazotu kendimiz dolduruyor, sonra iceri girip pompanin numarasini soyliyerek odeme yapiyoruz. Fransa'da bazi benzin istasyonlarinda ise, araci pompaya yanastirip iceri girerek pompanin numarasini ve kac euroluk akaryakit alacaginizi soyluyor ve odemeyi yapiyorsunuz. Daha sonra akaryakiti dolduruyosunuz.
NOT:
1-BU SEKILDE BIR AVRUPA GEZISINDE INTERNET COK ONEMLI. BIZ BU SORUNU TURKCELL DEN  ALDIGIMIZ YURT DISI AVANTAJ PAKET ( 1 aylik 500 dk konusma ve 2 gB internet 60 TL) ve PARIS'DEN ALDIGIMIZ (1 aylik limitsiz konusma ve 40 gB internet 10 euro) ILE COZDUK. COK GEREKLI. INTERNET OLAYINI HALLETMEDEN YOLA CIKMAYIN.
2- Biz Bulgaristan ve Macaristan'da vignetto parasi odedik. Ama sonradan ogrendik ki, 24 saat icerisinde transit gecerseniz boyle bir zorunluluk yokmus. Hangisi dogru henuz kesin emin degilim/








     



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder